Dom / LJUDI / Preoblikovanje europskog energetskog sustava započinje ljetnim energetskim paketom Komisije
14227629792_ab3239780a_z

Preoblikovanje europskog energetskog sustava započinje ljetnim energetskim paketom Komisije

U okviru strategije energetske unije Komisija je danas predstavila prijedloge za nove pogodnosti za potrošače energije, ponovno osmišljavanje tržišta električne energije, ažuriranje označivanja energetske učinkovitosti i reviziju sustava trgovanja emisijama EU-a.
Paket je važan korak prema provedbi strategije energetske unije koja je pokrenuta kao jedan od političkih prioriteta Junkcerove Komisije u veljači 2015. i koja uključuje dalekovidnu politiku za ublažavanje klimatskih promjena. Današnjim prijedlozima naglašava se načelo „energetska učinkovitost na prvom mjestu” te se kućanstva i poslovni potrošači stavljaju u središte europskog energetskog tržišta.
Potpredsjednik Europske komisije zadužen za energetsku uniju Maroš Šefčovič izjavio je: Strategijom energetske unije obvezali smo se ojačati položaj europskih potrošača jer smo stvorili jedinstveno i funkcionalno energetsko tržište, stavili energetsku učinkovitost na prvo mjesto i postali predvodnicima u području obnovljivih izvora energije. Danas, pet mjeseci nakon donošenja strategije energetske unije, ovaj ljetni paket pokazuje našu odlučnost da dekarboniziramo gospodarstvo te da potrošačima damo središnju ulogu u energetskoj tranziciji Europe. On ne pruža samo nove pogodnosti za potrošače, nego i nove pogodnosti za cjelokupni energetski sustav Europe.
Povjerenik EU-a za klimatsku i energetsku politiku Miguel Arias Cañete rekao je: Djela govore više od riječi. Danas smo učinili odlučan korak kako bismo u zakonodavstvo uvrstili EU-ov cilj smanjenja emisija od najmanje 40 % do 2030. Moja poruka našim globalnim partnerima uoči konferencije o klimi u Parizu glasi: EU stoji iza svojih međunarodnih obećanja. A ulagačima, poduzećima i industriji poručujem: ulažite u čistu energiju, ona je ovdje i nastavit će rasti. S tim prijedlozima Europa ponovno usmjerava i predvodi globalni prijelaz na niskougljično društvo.

Europski sustav trgovanja emisijama prikladan za budućnost
Sustav trgovanja emisijama EU-a vodeći je alat Europe za borbu protiv klimatskih promjena te za usmjeravanje EU-a na put prema niskougljičnom gospodarstvu. Današnjim prijedlogom šalje se snažan signal međunarodnoj zajednici uoči sastanka na vrhu o klimi u Parizu. Prijedlog dolazi u kritičnom trenutku kad i drugi glavni dionici poput G7 i Kine pokazuju svoju čvrstu odlučnost. Komisija je revidirala sustav trgovanja emisijama kako bi se osiguralo da on nastavi biti najučinkovitiji i najisplativiji način za smanjenje emisija u sljedećem desetljeću. To je prva zakonodavna mjera prema provedbi obveze EU-a u pogledu smanjenja emisije stakleničkih plinova za barem 40 % do 2030. na domaćem tržištu. Ambicioznim klimatskim politikama stvaraju se i poslovne prilike i otvaraju nova tržišta za niskougljične tehnologije. Predloženi ciljani pristup usmjeren je na zaštitu međunarodne konkurentnosti industrijskih sektora koji su najviše izloženi riziku od premještanja proizvodnje izvan EU-a u države s manje strogim ograničenjima za pitanja stakleničkih plinova, te na promicanje ulaganja u inovativne i čišće alternative. Nadalje, Komisija predlaže da prihode od trgovanja emisijama države članice iskoriste za financiranje mjera za pomoć trećim zemljama u prilagodbi učincima klimatskih promjena.
Revizija oznake energetske učinkovitosti radi boljeg razumijevanja
„Energetska učinkovitost na prvom mjestu” središnje je načelo strategije energetske unije jer je učinkovit način za smanjenje emisija i donošenje ušteda za potrošače te se njime smanjuje ovisnost o uvozu fosilnih goriva. Od njezina uvođenja prije dvadeset godina, uspjeh oznake energetske učinkovitosti potaknuo je razvoj energetski sve učinkovitijih proizvoda. Tako je sadašnji sustav označivanja postao presložen. Komisija stoga predlaže povratak na izvornu ljestvicu od A do G oznake energetske učinkovitosti koja je jednostavnija i potrošači je već dobro poznaju.
Komisija predlaže reviziju direktive o označivanju energetske učinkovitosti kojom se osigurava dosljednost i kontinuitet te se potrošačima omogućuje informiraniji odabir s pomoću kojeg će uštedjeti energiju i novac.
Jačanje položaja potrošača energije
Prepoznajući da su građani u središtu energetske unije, Komisija predstavlja Komunikaciju o postizanju novih pogodnosti za potrošače energije na temelju trodijelne strategije: 1. pomaganje potrošačima u uštedi novca i energije boljim informiranjem; 2. pružanje potrošačima većeg izbora mjera pri njihovu sudjelovanju na energetskim tržištima i 3. održavanje najviše razine zaštite potrošača.
Potrošači moraju biti jednako dobro informirani te u jednaku položaju kao i kupci i prodavatelji na veleprodajnim tržištima. To se može postići s pomoću jasnijih pravila naplaćivanja i oglašavanja, pouzdanih alata za usporedbu cijena te iskorištavanjem njihove velike pregovaračke moći u okviru kolektivnih sustava (kao što su kolektivna promjena opskrbljivača i energetske zadruge).
Naposljetku, potrošači moraju imati slobodu da stvaraju i troše vlastitu energiju pod pravednim uvjetima kako bi uštedjeli novac, pomogli u zaštiti okoliša i osigurali sigurnost opskrbe.
Ponovno osmišljavanje energetskog tržišta
Strategija energetske unije osmišljena je kao pomoć u postizanju klimatskih i energetskih ciljeva za 2030. te kako bi se osiguralo da Europska unija postane svjetski predvodnik u obnovljivoj energiji. Kako bi se to postiglo, potrebni su drastična preobrazba europskog elektroenergetskog sustava te ponovno osmišljavanje europskog tržišta električne energije.
Današnjom Komunikacijom pokreće se javno savjetovanje o tome kako bi novo tržište električne energije trebalo izgledati kako bi se zadovoljila očekivanja potrošača i ostvarila stvarna korist od novih tehnologija, olakšala ulaganja, osobito u obnovljive izvore energije i proizvodnju s niskim emisijama ugljika. U njoj se prepoznaje međusobna ovisnost država članica EU-a kad je riječ o energetskoj sigurnosti.
Prekogranično tržišno natjecanje trebalo bi donijeti najviše koristi i omogućiti decentraliziranu proizvodnju električne energije, uključujući za vlastitu upotrebu, te podržati stvaranje inovativnih poduzeća za energetske usluge.

Ivica

Nezabudni pozrieť

Josep Borrell

EU okuplja međunarodne donatore u cilju potpore izbjeglicama i migrantima iz Venezuele te zemljama regije

Danas su Europska unija i vlada Španjolske, uz potporu Agencije UN-a za izbjeglice (UNHCR) i ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


+ 8 = trinaest

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>