Dom / EKONOMIJA / Države članice podržale Komisijin rekordni plan ulaganja u sektor prometa u vrijednosti od 13,1 milijarde EUR
18046441369_1aece362f3_z

Države članice podržale Komisijin rekordni plan ulaganja u sektor prometa u vrijednosti od 13,1 milijarde EUR

Komisijin rekordni plan ulaganja u sektor prometa danas se približava realizaciji nakon što su države članice odobrile popis projekata koji će se financirati u okviru Instrumenta za povezivanje Europe (CEF). Danas se sastao Koordinacijski odbor CEF-a, sastavljen od predstavnika 28 država članica, te je izdao pozitivno mišljenje o prijedlogukoji je Komisija predstavila 29. lipnja. Zajedno s planom ulaganja u vrijednosti od 315 milijardi EUR koji je Komisija predstavila u studenome 2014. CEF će ispuniti i jedan od Komisijinih glavnih ciljeva: prevladavanje investicijskog jaza u Europi i stvaranje povoljnih uvjeta za otvaranje novih radnih mjesta i rast.

Povjerenica EU-a za promet Violeta Bulc izjavila je: Zadovoljna sam da su države članice nakon konstruktivnih rasprava koordinacijskog odbora CEF-a podržale naš prijedlog za najveći plan ulaganja koji je EU ikad izradio u području prometa. Odabranih 276 projekata pridonijet će otvaranju novih radnih mjesta te će potaknuti rast i konkurentnost u Europi. Sretna sam i što će mnogi provesti horizontalne ciljeve kao što su digitalizacija prometa ili uvođenje alternativnih goriva na tržište.
Pozivi CEF-a na podnošenje prijedloga privukli su preko 700 projekata za koje je ukupno zatraženo preko 36 milijardi EUR. Sa samo 13,1 milijardi EUR na raspolaganju Komisija je dala prednost projektima s najvećom europskom dodanom vrijednošću. Tijekom postupka odabira projekti su ocijenjeni u skladu s nizom unaprijed određenih kriterija dodjele: važnost, pripravnost, utjecaj i kvaliteta.
U skladu sa svojom obvezom transparentnosti Komisija je s Izvršnom agencijom za inovacije i mreže (INEA) danas objavila brošuru koja sadrži opće informacije o CEF-u i o ocijenjenim projektima.

Sljedeći koraci: Do kraja srpnja 2015. Komisija će službeno donijeti odluku o financiranju. Zasebne ugovore za dodjelu bespovratnih sredstava sastavit će Izvršna agencija za inovacije i mreže (INEA), a korisnici projekata će ih nakon toga potpisati. Isplata financijskih sredstava započet će od zadnjeg tromjesečja 2015.
INEA i Komisija zatim će nadzirati ispravnu provedbu projekata.
Kontekst
U okviru Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) iz proračuna EU-a za razdoblje od 2014. do 2020. dodijelit će se 24,05 milijardi EUR za sufinanciranje projekata TEN-T u državama članicama EU-a. Od tog iznosa 11,305 milijardi EUR moći će se dodijeliti samo za projekte u državama članicama koje su prihvatljive za financiranje iz Kohezijskog fonda. U okviru godišnjih i višegodišnjih radnih programa određuje se skup prioriteta i ukupni iznos financijske potpore koja će se dodijeliti za svaki od tih prioriteta u određenoj godini. 2014. godina bila je prva programska godina u okviru CEF-a.
Osim prometa, CEF će donijeti koristi cjelokupnom gospodarstvu Europe: provedbom transeuropske prometne mreže moglo bi se stvoriti do 10 milijuna radnih mjesta i povećati europski BDP za 1,8 % do 2030.

Ivica

Nezabudni pozrieť

Mariya Gabriel

Izvješće o uspješnosti u području istraživanja i inovacija: Europa kao predvodnik u zelenoj i digitalnoj tranziciji

Komisija je danas objavila najnovije izvješće o uspješnosti EU-a u području znanosti, istraživanja i inovacija, ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


3 + dva =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>