Dom / EKONOMIJA / Izvješće o povredama prava u 2014.: Komisija osigurava pravilnu provedbu prava EU-a
5136607496_405c28b7cd_z

Izvješće o povredama prava u 2014.: Komisija osigurava pravilnu provedbu prava EU-a

Komisija je danas donijela godišnje izvješće o načinu praćenja primjene prava Unije u 2014. Za građane i poduzeća, koji imaju koristi od pravovremene i pravilne provedbe i izvršenja prava Unije, unutarnje tržište i dalje je najveći adut Europe. U 32. godišnjem izvješću o praćenju primjene prava EU-a analizira se uspješnost država članica u ključnim aspektima primjene prava Unije i ističu se glavna područja razvoja provedbene politike u 2014.
Komisija pokreće postupke radi utvrđivanja povrede ako država članica ne riješi navodno kršenje prava Unije. Komisija otvara postupke radi utvrđivanja povrede ako država članica u navedenom roku ne prijavi mjere prenošenja direktive u svoje zakonodavstvo. Postupak radi utvrđivanja povrede Komisija može pokrenuti i na temelju vlastite istrage ili pritužbi koje podnesu građani ili poduzeća ako zakonodavstvo države članice nije u skladu sa zahtjevima zakonodavstva EU-a odnosno ako nacionalna tijela pravilno ne primjenjuju pravo Unije ili ga uopće ne primjenjuju.
Broj službenih postupaka radi utvrđivanja povrede u proteklih se pet godina ukupno smanjio, što odražava učinkovitost strukturiranog dijaloga s državama članicama koji se u okviru sustava EU Pilot provodi prije pokretanja samog postupka. Odraz je to i odlučnosti Komisije da državama članicama pomogne u poboljšanju usklađivanja s pravom Unije u ranoj fazi i brzom rješavanju mogućih povreda za dobrobit građana i poduzeća.

U okviru inicijative za bolju regulativu Komisija će se usredotočiti na osiguravanje jasnoće, primjenjivosti i izvršivosti zakonodavstva EU-a. Veća pozornost posvetit će se provedbi i izvršenju. Komisija se obvezala sprječavati zakašnjelo prenošenje direktiva u državama članicama nakon isteka dogovorenih rokova. Kašnjenjima u prenošenju prava Unije građanima i poduzećima onemogućuje se iskorištavanje prava koja iz njega proizlaze, negativno se utječe na sveukupnu pravnu sigurnost i na nepošten se način narušavaju ravnopravni uvjeti na unutarnjem tržištu.
Direktive o kapitalnim zahtjevima, pravima potrošača, prekograničnoj zdravstvenoj zaštiti ili otpadu od električne i elektroničke opreme neki su od primjera zakašnjelog prenošenja u državama članicama. U usporedbi s 2013. broj postupaka radi utvrđivanja povrede zbog zakašnjelog prenošenja povećao se 2014. za 22 %.
Komisija je nastavila pružati pomoć državama članicama u provedbi prava Unije stavivši im na raspolaganje velik broj alata, primjerice planove provedbe, smjernice, sastanke stručnih skupina i posebna web-mjesta.
U slučajevima izostanka prenošenja direktive u dogovorenom roku Komisija je u potpunosti iskoristila sustav financijskih sankcija uveden Ugovorom iz Lisabona. Četiri slučaja (protiv Belgije, Irske i Finske) uputila je Sudu Europske unije te je zatražila primjenu novčanih kazni.
Komisija reagira na pritužbe građana
Građani i dionici mogu izravno prijaviti sumnju u kršenje prava EU-a uporabom internetskog obrasca za pritužbe dostupnog na portalu Europa Vaša prava.Većina pritužbi podnesenih 2014. odnosila se na zapošljavanje, unutarnje tržište i pravosuđe.

Ivica

Nezabudni pozrieť

Mariya Gabriel

Izvješće o uspješnosti u području istraživanja i inovacija: Europa kao predvodnik u zelenoj i digitalnoj tranziciji

Komisija je danas objavila najnovije izvješće o uspješnosti EU-a u području znanosti, istraživanja i inovacija, ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


7 − tri =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>