Dom / LJUDI / Luksemburg preuzeo predsjedanje Vijećem EU-a
16500429994_2e35ccab54_z

Luksemburg preuzeo predsjedanje Vijećem EU-a

Rotirajuće šestomjesečno predsjedništvo Vijećem EU-a odlazi jednoj od najmanjih, ali najiskusnijih država članica – Luksemburgu. Na dnevnom redu do kraja godine niz je bitnih pitanja kao što su grčka dužnička kriza, imigracija i pripreme za globalni klimatski samit u Parizu ovog prosinca. Pitali smo šest zastupnika iz Luksemburga o glavnim izazovima predsjedanja.

Georges Bach (EPP) kaže da mu je, kao zastupniku Odbora za prijevoz, bitan Četvrti paket zakona o željezničkom prometu te da se privede kraju na zadovoljstvo tvrtki, korisnika i zaposlenika u sektoru. “Rast i radna mjesta glavni su prioriteti u socijalnoj sferi. Očekujem da ćemo vidjeti konkretne mjere za poticanje zapošljavanja mladih, ali i prijedloge za rješavanje dugotrajne nezaposlenosti, naročito kod žena.”

“Rijetko je, ako ikad, da imamo takve izazove kakvi su sad pred luksemburškim predsjedništvom Vijećem: migracija, grčka kriza, Ujedinjeno Kraljevstvo koje želi da Europa ne postoji i prijeti napuštanjem. Kao da to nije dovoljno, gospodarstvu nedostaje ulaganja, dinamike i rasta. popravljanje svega u samo šest mjeseci je nemoguće. Upravljanje stanjem što najbolje možemo u tradicije je luksemburškog predsjedanja. Moramo uspjeti, nema drugog izbora”, rekao je Frank Engel (EPP).

Viviane Reding (EPP) naglašava kako jedino postavljanjem mjera koje će provoditi sve države članice možemo riješiti izazove. Luksemburg to treba potaknuti. “Po pitanju gospodarstva, stvaranje jedinstvenog digitalnog tržišta, jačanje ekonomske, monetarne i financijske unije te završetak dobro uravnoteženih trgovinskih sporazuma može biti izvor rasta i stabilnosti. U političkom smislu, odnosi između Europe i susjednih zemalja te odgovor na strane prijetnje ovisit će o vodstvu koje će Luksemburg pokazati”, rekla je.

Da će imigracija biti jedan od glavnih izazova slaže se i Mady Delvaux (S&D). “Otvorili smo unutarnje granice, ali sad moramo otići korak dalje i stvoriti zajedničku politiku za migraciju i azil. Digitalno tržište, energetika, promocija inovacija i kreativnosti neka su od glavnih pitanja, a ne smijemo zaboraviti trnovita pitanja kao što su TTIP i LuxLeaks afera. Europa treba više dinamike na osnovu više solidarnosti. Stvorili smo ekonomsku uniju, iako nesavršenu. Počnimo stvarati Uniju koja će biti na usluzi građanima”.

Charles Goerens (ALDE) naglašava kako će klimatska konferencija u Parizu nesumnjivo biti glavni izazov predsjedanja, s tim da je poželjan napredak na fiskalnim pitanjima te implementaciji Strateškog investicijskog fonda. “Uspjeh Luksemburga bit će ocijenjen na osnovu kapaciteta da učini EU jedinstvenom i jasnom”.

“Tražimo ograničenje globalnog zatopljenja unutar 2 stupnja Celzija do kraja stoljeća. Luksemburško predsjedanje trebat će ujediniti svih 28 članica oko ambicioznog zajedničkog položaja te voditi izaslanstvo EU-a na konferenciju u Parizu kako bi postigli dogovor s partnerima iz cijelog svijeta”, zaključuje Claude Turmes

Ivica

Nezabudni pozrieť

Josep Borrell

EU okuplja međunarodne donatore u cilju potpore izbjeglicama i migrantima iz Venezuele te zemljama regije

Danas su Europska unija i vlada Španjolske, uz potporu Agencije UN-a za izbjeglice (UNHCR) i ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


× 9 = devet

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>