Dom / POLITIKA / Dani TEN-T-a 2015. u Rigi: inovativnim ulaganjem u projekte prometne infrastrukture do radnih mjesta i rasta u Europi
17150958926_97622bd83c_z

Dani TEN-T-a 2015. u Rigi: inovativnim ulaganjem u projekte prometne infrastrukture do radnih mjesta i rasta u Europi

Riga, 22. lipanj 2015.

Ministri prometa iz 12 država članica EU-a, direktori poduzeća te više od 1000 dionika u području prometa okupili su se danas u Rigi na konferenciji o prometu na visokoj razini pod nazivom „Dani TEN-T-a”, koju je u suradnji s latvijskim predsjedništvom organizirala Europska komisija. Transeuropskim mrežama (TEN-T) koje čine okosnicu infrastrukturne politike Unije nastoji se ukloniti razlike među prometnim mrežama država članica i najveće preostale smetnje te tehničke prepreke. Ovogodišnji Dani TEN-T-a posvećeni su izazovima u pronalaženju inovativnih rješenja za financiranje novih transeuropskih mreža (TEN-T).

Violeta Bulc, povjerenica EU-a za promet, izjavila je: Moramo udružiti snage kako bi transeuropska prometna mreža postala stvarnost. Temelj za naš budući napredak provedba je radnih planova, uključujući ključne prekogranične projekte. Očekujem da će svi sudionici – nacionalni i regionalni, javni i privatni – na najbolji način iskoristiti naše instrumente kao što su Instrument za povezivanje Europe i novi Europski fond za strateška ulaganja. U tom pogledu preporuke iz izvješća Christophersen – Bodewig – Secchi ključne su za privlačenje nužnih privatnih ulaganja.

Anrijs Matiss, latvijski ministar prometa, kazao je: Zadovoljstvo mi je pozdraviti održavanje Dana TEN-T-a u Rigi – ključnog događaja koji se poklapa s uspješnim dovršetkom latvijskog prvog predsjedanja EU-om. Raduje me da razvoj inovativne i povezane infrastrukture te načini njezina financiranja zauzimaju istaknuto mjesto na ovoj konferenciji na visokoj razini. Željeznička osovina Rail Baltica izvrstan je primjer takve povezane infrastrukture. Njome će se zahvaljujući europskom standardu širine povezati najveći baltički gradovi i utrti put prema novim rješenjima za mobilnost putnika i prijevoz robe, ali ujedno i na simboličkoj razini ponovo povezati baltičke regije sa srcem Europe. Zbog toga nas raduje donošenje deklaracije svih glavnih dionika o projektu Rail Baltica.”

Rail Baltica
Među brojnim su rezultatima Dana TEN-T-a deklaracija o provedbi projekta Rail Baltica, buduće okosnice koridora osnovne mreže „Sjeverno more – Baltik” koju su potpisali ministri Finske, Estonije, Latvije, Litve i Poljske. Osim toga, povjerenica Bulc i ministri država zapadnog Balkana dogovorili su indikativno proširenje osnovne mreže i koridora na zemlje zapadnog Balkana. U skladu s tim mandat koordinatora koridora proširit će se na navedenu regiju.

Komisija je na konferenciji obavijestila i o rezultatima istraživanja o koridorima osnovne mreže. Iz rezultata se vidi da je učinak ulaganja EU-a u prometnu infrastrukturu velik: osigurat će se rast BDP-a od 1,8 % i otvoriti 10 milijuna novih radnih mjesta. Ti će se pozitivni učinci na gospodarstvo i tržište rada osjećati sve do 2030.

Ivica

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


šest − = 4

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>